www.FFontRaich.com

Visitants:

Visita la galeria "De la figuració a l'abstracte" a VirtualGallery

Presentació de Teresa Salat

LA PINTURA EN EL SEU MÓN. CESC FONT RAICH

El seu, el de la llar del Cesc i l'Ascen és un món que se cimenta en el color. Tot és color, el terra, les parets, el sostre, els mobles, els petits estris, com coberts, petits còdols, claus ... i ells dos formen part d'aquest espai. Fa la sensació de que no podrien viure els uns sense els altres, que no podria existir el cromatisme sense que el Cesc li hagués posat ordre, l'hagués estructurat i li hagués donat harmonia. Entrar en aquest espai és bategar al ritme dels verds, els roses, i els malves; a voltes lliures, topant, però, uns amb altres; i sovint contornejats per una tènue línia negra. Es respira una mena de “fragància visual” relaxant i joiosa.

Amb tot, l'obra del Cesc Font Raich és molt més complexa que la comprensió del seu espai. Ell es va  llicenciar  a la Facultat de Belles Arts de Barcelona i no tan sols domina les diferents tècniques pictòriques, sinó que ha treballat diversos estils, utilitzant un gran ventall cromàtic depenent d'allò que vol expressar. És un esplèndid pintor figuratiu, que capta tant el llenguatge tendre d'una parella d'ocells com l'exasperació de la solitud humana. En els seus treballs s'hi veuen reflectits els seus sentiments.

Els paisatges mostren la intensa emoció que li produeix el contacte amb la natura. A vegades són els grocs torrats de l'estiu a la Segarra, d'altres els marrons d'un arbre sec, que és el protagonista de l'escena, però també la trobem quan la seva mà llisca per la superfície, sense donar volum, utilitzant aquells colors que no sobresurten i aquelles formes senzilles, simples, que estan presoneres dels contorns que estem acostumats a veure; i llavors, en l'abstracció de l'espai, naixen un seguit de composicions sintètiques, plenes de vida, on notem la idea dels pobles situats damunt dels turons o la llera tranquil-la d'un rierol, però en altres pintures no és l'exterior qui l'influeix en l'organització dels colors, sinó la fluïdesa d'unes commocions que li neixen en l'ànima i que ell trasllada a les seves “taules”, perquè els seus darrers treballs els realitza sobre fusta, i a l'estil dels antics artesans, la poleix, la tracta, l'impregna de blanc i després  hi deixa esclatar aquestes curioses formes que compondran l'obra.

És potser l'artista de la Segarra amb més producció, perquè la seva manera de treballar és contínua. No vol deixar de pintar i ja fa temps que utilitza les dues cares d'una mateixa taula, de manera que donant la volta a un quadre sempre hi ha una altra obra al darrere. Llum i color. Un món propi, forjat per un singular creador, el Cesc Font Raich.

Article publicat a la Secció “Gaudim amb l'art” nº 173 de la revista “Segarra”
Abril de 2011.

Web del Cesc Font Raich - www.ffontraich.com - cesc@ffontraich.com - Cervera